Verjaardagen, Kroonjaren en Jubilea


Het verschil tussen
Verjaardagen, Kroonjaren en Jubilea.

Een feestje is natuurlijk altijd leuk – maar sommige feesten zijn net een tikkeltje belangrijker dan andere. Zo zijn er bij verjaardagen bijvoorbeeld de zogenaamde kroon jaren, wanneer je leeftijd een rond getal is, en wordt er ook aan andere bijzondere leeftijden toch net even wat meer aandacht besteed. Zo bestaan er voor de belangrijkste mijlpalen aparte namen en tradities! Omdat het natuurlijk handig is om te weten hoe je zulke bijzondere feesten precies aanpakt, geven we je vandaag op Altijdlekker-Feesten.nl een overzicht van alle kroon jaren en andere bijzondere verjaardagen van personen en jubilea van bedrijven. Zo is het direct duidelijk bij welke gelegenheden je lekker groot uit kunt pakken!

Bijzondere verjaardagen

Voor kinderen is de eerste verjaardag vaak al een hele belangrijke. Hoewel het kind zich er zelf niet veel van herinnert, is het voor de ouders een echte mijlpaal. Het is dan ook zeker een goed idee om hier een leuk cadeau te kopen dat voor de ouders én de kinderen mooie tijden op zal leveren.

Veel tieners vinden ook de zestiende verjaardag belangrijk – denk maar aan de Amerikaanse sweet sixteen-feesten. Nederlandse jongeren mogen vanaf deze tijd bijvoorbeeld op brommers en scooters rijden, en zijn soms zelfs al bijna klaar met school. Een hele stap richting de volwassenheid.

Met achttien jaar is die stap zelfs nog een stuk groter. Vanaf deze leeftijd verandert er van alles: tieners gaan studeren, moeten zelf geldzaken gaan regelen, mogen autorijden en kunnen alcohol kopen. Reden voor een groot feest, met andere woorden!

Ook van 21 wordt wel eens gezegd dat het een kroon jaar is. Op deze leeftijd word je immers echt volwassen! Officieel telt deze verjaardag weliswaar niet als kroon jaar – het is geen veelvoud van tien – maar toch wordt er vaak wel een extra groot feestje van gemaakt.

Bijzondere Kroonjaren

Het eerste jaar dat officieel als een kroon jaar gezien wordt is dan de vijftigste verjaardag. “Hij heeft Abraham gezien”, wordt er over vijftigjarige mannen wel gezegd. Voor vrouwen wordt Sara in deze zin gebruikt. Een grappige traditie is om een reusachtige opblaasbare Abraham of Sara in de voortuin van de jarige te zetten – een manier om iedereen te laten weten dat hier iets bijzonders gebeurt!

Vanaf de 50 is er iedere tien jaar weer een nieuw kroon jaar. Die worden doorgaans naar Bijbelse figuren genoemd, hoewel ze niet allemaal zo bekend zijn als Abraham en Sara. De 60 heet naar Isaak en Elizabeth, de 70 naar Jacob en Anna, de 80 naar Josef en Deborah, de 90 naar Efraïm en Ruth. En de 100? We spreken dan over Methusalem en Judith!

De honderd is een bijzondere leeftijd om te bereiken; maar weinig mensen worden immers zo oud. In Nederland is het dan ook traditie dat honderdjarigen een officiële felicitatiebrief van de koning en koningin krijgen! Vaak komt ook de burgemeester even langs om de jarige persoonlijk te feliciteren. Een honderdste verjaardag is voor de hele familie reden om groots uit te pakken.

Bijzondere Jubilea

Wanneer het om huwelijken, bedrijven of verenigingen gaat, spreken we niet van verjaardagen of kroon jaren, maar van jubilea. Dit zijn altijd een mooie gelegenheid om een feestje te geven. De verschillende jubilea worden genoemd naar materialen. 12,5 jaar – vaak de eerste gelegenheid die groots gevierd wordt – is een koperen jubileum, en 25 jaar is zilver. 50 jaar is, zoals de meeste mensen wel weten, het gouden jubileum. Vanaf daar hebben iedere vijf jaar weer een volgende naam, met als belangrijkste 60 jaar (diamant) en 70 jaar (platinum). 100-jarige jubilea staan bekend als ivoren jubilea.

Dan zijn er natuurlijk nog de lustra, die iedere vijf jaar gevierd worden. Die worden niet altijd even uitgebreid uitgelicht, maar vaak vormt een lustrum alsnog reden voor een feestje!

Hulp van Altijdlekker-Feesten.nl

Hebt u binnenkort een bijzonder kroon jaar te vieren en bent u op zoek naar mooie ideeën en tips om er een groot feest van te maken? Dan kunnen we u bij Altijdlekker-Feesten.nl zeker verder helpen. Onze organisatoren bieden talloze verschillende mogelijkheden om een programma op maat samen te stellen, om wat voor jubileum of verjaardag het ook gaat. Neem dus zeker even contact met ons op, dan kijken we wat we kunnen doen om u een onvergetelijk feest te kunnen bieden!

 

 

 

 

One Comment

  1. Hallo, dit is een opmerking.
    Als je een opmerking wilt verwijderen, meld je je aan en bekijk je de opmerking bij het bericht. Daar kun je ze bewerken of verwijderen.

Leave a Comment